När man inte förstår varandra!

Han gör aldrig som jag vill. Jag förstår inte hur hon tänker. Vi pratar förbi varandra …… och så byggs irritationen och frustrationen upp som tillslut exploderar i ett storgräl. Till slut blir det blir tyst, väldigt tyst. Ibland gå man sin väg och slänger igen dörren efter sig, ibland skriker man ut sin frustration och med den en massa ord som man inte kan få osagda.

Det går att ta sig framåt i relationen utan dessa ständiga explosioner och det gör man genom att helt simpelt fråga. När det börjar hetta till eller man känner att atmosfären i rummet förändras är det dags att ställa frågan högt: Vad händer nu? Jag känner att något förändrades. Var det jag som sa något eller framkallade en känsla hos dig? Berätta vad du kände.

Vi har fått språket, både kroppsspråket och det muntliga, för att kommunicera och det kan vi finslipa för att bli skickliga kommunikatörer. Vi måste lära oss grammatiken och alla undantag som finns till de flesta paragrafer. Vi kan bli den person som utan att bli hotfull kan möta den andre på ett fruktbart sätt.

Hur ser din kommunikationsmodell ut? Väller orden och frustrationen ur dig eller kan du hejda dig för att faktiskt nyfiket söka en relation?

BloggAnne